Zupa szpinakowa z sokiem z cytryny i jajkiem (5 dużych porcji)

Tego potrzebujesz:

  • 1 paczka mrożonego szpinaku (450 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka, posiekana
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek suszony
  • jajka (2 sztuki na 1 porcję)

Tak to zrobisz:

Do dużego garnka wlej wodę, tak by zakryła dno. Wrzuć do niego szpinak i podgrzewaj go do momentu, aż się rozmrozi. W międzyczasie na patelni teflonowej podsmaż cebulkę, aby się zeszkliła, a nawet lekko ze złociła, czosnek drobno posiekaj lub rozgnieć i ugotuj jajka na twardo. Do szpinaku wlej bulion, przełóż cebulę i czosnek, przypraw odrobiną soli, pieprzu, gałki i czosnku suszonego.

Pozwól, żeby zupa zaczęła wrzeć, potem zmniejsz płomień, zaczerpnij z garnka pół kubka zupy i zmieszaj ją dokładnie z mlekiem i kaszą manną. Wlej zupę z mlekiem i kaszą z powrotem do garnka, gotuj całość przez kilka minut i na koniec dodaj sok z cytryny. Na talerz nałóż dwa jajka pokrojone w ćwiartki i zalej je zupą.

 

 

Źródło:

http://www.menshealth.pl/dieta/Plaski-brzuch-w-4-tygodnie,3018,4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *