Składniki na 3 sztuki:
Chlebki pita – 3 sztuki
Mięsko:
- Pierś z kurczaka (duża) – sztuka
- Olej rzepakowy – łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka
Surówka z czerwonej kapusty:
- Biała kapusta – 1/2 małej główki
- Sól – do smaku
- Opcjonalnie można dodać posiekaną drobno cebulkę
Pozostałe dodatki – tutaj wszystko zależy od Waszej kreatywności i upodobań smakowych, u mnie to były:
- Pomidor
- Ogórek
- Cebula
Sosy:
- Czosnkowy: jogurt naturalny + czosnek + sól, pieprz, zioła
- Ketchup – z tego przepisu
Sposób przygotowania:
- Mięso zamarynuj w oleju i przyprawach (najlepiej na godzinę wcześniej). Usmaż je już bez dodatku tłuszczu.
- Kapustę drobno posiekaj i ugnieć z dodatkiem soli – odstaw co najmniej na godzinę żeby zmiękła (najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej).
- Do pity nakładaj na przemiennie sosy, surówkę, mięso oraz świeże warzywa.
Wartość odżywcza dietetycznego kebaba:
- Energia: 339 kcal
- Białko: 25,4 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 50 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Cholesterol: 42,3 mg
Dietetyczny kebab jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Źródło:
http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/10/kebab-dietetyczny.html