Kebab dietetyczny

Składniki na 3 sztuki:

Chlebki pita – 3 sztuki

 

Mięsko:

  • Pierś z kurczaka (duża) – sztuka
  • Olej rzepakowy – łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka
Surówka z czerwonej kapusty:

  • Biała kapusta – 1/2 małej główki
  • Sól – do smaku
  • Opcjonalnie można dodać posiekaną drobno cebulkę
Pozostałe dodatki – tutaj wszystko zależy od Waszej kreatywności i upodobań smakowych, u mnie to były:

  • Pomidor
  • Ogórek
  • Cebula

 

Sosy:

  • Czosnkowy: jogurt naturalny + czosnek + sól, pieprz, zioła
  • Ketchup – z tego przepisu

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso zamarynuj w oleju i przyprawach (najlepiej na godzinę wcześniej). Usmaż je już bez dodatku tłuszczu.
  • Kapustę drobno posiekaj i ugnieć z dodatkiem soli – odstaw co najmniej na godzinę żeby zmiękła (najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej).
  • Do pity nakładaj na przemiennie sosy, surówkę, mięso oraz świeże warzywa.

 

Wartość odżywcza dietetycznego kebaba:

  • Energia: 339 kcal
  • Białko: 25,4 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 42,3 mg

 

Dietetyczny kebab jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

 

 

Źródło:

http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/10/kebab-dietetyczny.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *