Tego potrzebujesz:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków
- 1 łyżeczka cukru lub tamaryszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka białego wina albo wody
- 60 orzechów nerkowca
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 g brokułów
- 2 cebulki dymki
Tak to zrobisz:
Pokrój mięso w wąskie paski. W niedużym rondlu zmieszaj ze sobą przypraw ę pięciu smaków, tamarynd, wino, sos sojowy, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny oraz wino lub wodę. Włóż mięso do garnka, wymieszaj dokładnie i marynuj w takiej zalewie przez 30 minut. Orzechy wsyp na rozgrzaną dużą patelnię lub w oka i praż przez kilka minut aż zaczną się rumienić, ciągle je mieszaj. Odsyp je na talerzyk, a na patelnię wlej oliwę, rozgrzej ją i nałóż na nią pierś z kurczaka. Smaż pięć minut. Dodaj brokuły, marynatę i drobno posiekaną cebulkę i podgrzewaj całość na dużym ogniu, intensywnie mieszając. Na koniec dodaj do potrawy orzechy.
Źródło:
http://www.menshealth.pl/dieta/Plaski-brzuch-w-4-tygodnie,3018,4