Kurczak pięciu smaków z orzechami

Tego potrzebujesz:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków
  • 1 łyżeczka cukru lub tamaryszku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka białego wina albo wody
  • 60 orzechów nerkowca
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g brokułów
  • 2 cebulki dymki

Tak to zrobisz:

Pokrój mięso w wąskie paski. W niedużym rondlu zmieszaj ze sobą przypraw ę pięciu smaków, tamarynd, wino, sos sojowy, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny oraz wino lub wodę. Włóż mięso do garnka, wymieszaj dokładnie i marynuj w takiej zalewie przez 30 minut. Orzechy wsyp na rozgrzaną dużą patelnię lub w oka i praż przez kilka minut aż zaczną się rumienić, ciągle je mieszaj. Odsyp je na talerzyk, a na patelnię wlej oliwę, rozgrzej ją i nałóż na nią pierś z kurczaka. Smaż pięć minut. Dodaj brokuły, marynatę i drobno posiekaną cebulkę i podgrzewaj całość na dużym ogniu, intensywnie mieszając. Na koniec dodaj do potrawy orzechy.

 

 

Źródło:

http://www.menshealth.pl/dieta/Plaski-brzuch-w-4-tygodnie,3018,4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *